29-09-2015 10:29 | Door: Dimitri Reijerman

De luchthaven Luton Airport in Londen heeft een ISO 50001-certificering verkregen voor de implementatie van energiebesparende systemen. Daarmee reduceert het vliegveld zijn CO2-uitstoot.

Luton Airport heeft onder andere led-verlichting in de terminals opgehangen. Ook zijn er bewegingssensoren geplaatst om verlichting uit te schakelen als deze niet nodig is. Daarmee zou vorig jaar meer dan 342 ton CO2 zijn bespaard.

In de luchthaven zijn ook diverse voertuigen duurzamer gemaakt, waaronder zuinigere voertuigen voor de beveiliging. Ook de toileteenheden zijn aangepast met efficiëntere handdrogers en energiebesparende verlichting.

Certificering

Luton Airport heeft voor de besparende maatregelen het ISO 50001-certificaat gekregen. Daarmee is de luchthaven naar eigen zeggen de derde ter wereld die is goedgekeurd voor deze certificering. Ook is de luchthaven bezig om het waterverbruik te verminderen door onder andere urinoirs aan te passen, sensoren bij kranen te plaatsen en meer watermeters te plaatsen.

Steeds meer luchthavens zijn bezig om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Zo draait een Indiaas vliegveld geheel op zonne-energie. In Brussel moeten in 2018 zelfrijdende bussen op het luchthaventerrein van Brussels Airport gaan rijden. Bij de berekeningen wordt overigens niet de CO2-uitstoot van het vliegverkeer meegenomen.

Bron: London Luton Airport | Foto: Steff - Personal picture, licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.