30-09-2015 07:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse technologieconcern General Electric (GE) heeft een membraantechnologie ontwikkeld die waterzuiveringsinstallaties energieneutraal kan maken.

Het rondpompen van lucht of zuurstof in beluchtingstanks voor afvalwater is goed voor tot wel 60 procent van het elektriciteitsverbruik van een waterzuivering. Waterzuiveringen verbruiken op hun beurt, in de Verenigde Staten, 3 procent van het volledige landelijke stroomverbruik.

Met de ZeeLung membraanreactor stelt General Electric dit verbruik sterk te kunnen verlagen. Zelfs zover dat een waterzuivering met biogasopwekking geheel zelfvoorzienend kan zijn.

“Met deze technologie veranderen we waterzuiveringsinstallaties van energieverbruikende afvalverwerkers in recyclinginstallaties die naast schoon water ook waardevolle voedingstoffen en duurzame energie produceren”, zegt Heiner Markhoff, CEO bij GE Power & Water.

Compacte installatie

Een extra voordeel van de membraanreactor is dat het de verwerkingscapaciteit van een bestaande beluchtingstank verhoogt. Waterzuiveringsbedrijven die te kampen hebben met een groeiend aanbod aan afvalwater kunnen zo in dezelfde ruimte meer schoon water en nutriënten produceren.

Bacteriën in de waterzuiveringsinstallaties hebben zuurstofrijk water nodig om afvalstoffen in het water af te breken. De beluchting in bestaande waterzuiveringstanks gebeurt met kleine luchtbubbels die door de vloer van de tank geperst worden.

De meeste van deze bubbels drijven snel naar het oppervlak, zonder dat de bacteriën er gebruik van hebben kunnen maken. De zuurstofdoorlatende, cilindervormige membranen van GE bieden een oppervlak voor de bacteriën om op te groeien en geven de micro-organismen direct toegang tot de benodigde zuurstof.

Bron: General Electric