30-09-2015 09:18 | Door: Fitria Jelyta

Dutch Green Company ontwikkelt naar eigen zeggen het eerste nearly zero-energy-hotel ter wereld. Het energiezuinige hotel Breeze gaat gebruikmaken van een natuurlijk klimaatsysteem.

Het vastgoedadviesbureau Dutch Green Company werkt voor de realisatie van het Breeze-hotel samen met wetenschappers van de TU Delft en de TU Eindhoven. Het hotel is wat energiegebruik betreft bijna zelfvoorzienend, dankzij het duurzame Earth, Wind & Fire (EWF)-airconditioningsysteem van TU Delft-wetenschapper Ben Bronsema.

Het hotel met het EWF-systeem gaat efficiënt om met de opgewekte wind en zonne-energie. Zo bestaat het ventilatiesysteem uit een dak dat frisse lucht aanzuigt. Afhankelijk van de behoefte aan warmte of juist koude in het hotel wordt de buitenlucht efficiënt opgewarmd of gekoeld met waterdruppels in een soort grote douche. De behandelde lucht gaat vervolgens het gebouw in.

Windmolens en zonnepanelen

Volgens de Dutch Green Company is het Breeze hotel het eerste hotelgebouw ter wereld dat gebruik zal maken van het EWF-systeem. Daardoor is Breeze een nearly zero-energy gebouw, met hoge energieprestaties en maximaal gebruik van hernieuwbare energie.

Het Breeze hotel zal beschikken over tien verdiepingen en 155 hotelkamers. Naar verwachting wordt het gebouw in 2017 geopend. Naast het natuurlijke koeling- en verwarmingssysteem, krijgt het hotel windturbines en zonnepanelen op het dak. 

 

Bron: Dutch Green Company, Missethoreca | Foto: Dutch Green Company (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)