30-09-2015 13:47 | Door: Fitria Jelyta

Een Amerikaans bedrijf heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om wegen te verbeteren met 3D-geprint asfalt. Het bedrijf zet een Kickstarter campagne in om verder onderzoek en een prototype mogelijk te maken.

Advanced Paving Technologies Inc. werkt samen met het onderzoekscentrum van de University of California om het 3D-geprinte asfalt te ontwikkelen. Het bedrijf maakt gebruik van een lasertechniek om het terrein van nieuwe wegen en beschadigingen in bestaand afvalt in te scannen.

Vervolgens maakt het systeem een nauwkeurig computermodel van de weg waar het asfalt komt te liggen. Op basis van dit model geeft de printer precies genoeg asfalt af om oneffenheden op te vullen. Hierdoor kunnen aannemers de wegwerkzaamheden sneller en preciezer uitvoeren.

Zo verbetert de asfaltprinter de kwaliteit van de wegen, waardoor er aanzienlijk kan worden bespaard op onderhoudskosten. Verder voorkomt de techniek verkeersopstoppingen door de snelle uitvoering van wegwerkzaamheden.

Prototype

Advanced Paving Technologies Inc. start in oktober van dit jaar met een Kickstarter campagne om verder onderzoek naar de 3D-printtechniek mogelijk te maken. Het onderzoek moet leiden tot een prototype van het 3D-geprinte asfalt. Het bedrijf verwacht het prototype in 2016 op te leveren, waarna het 3D-geprinte asfalt op bestaande wegen kan worden toegepast. 

Bekijk een video over het concept:

Bron: Advanced Paving Technologies Inc., 3Dprint.com | Foto: Donald Lee Pardue, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)