01-10-2015 07:09 | Door: Fitria Jelyta

Mediterrane cipressen zijn geschikt om bosbranden te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Spaanse en Italiaanse wetenschappers naar het effect van vuur op de bomen. 

Uit labonderzoek blijkt dat cipressen licht ontvlambaar zijn. Verder verspreidt het vuur zich via cipressen minder snel dan via andere mediterrane boomsoorten. Het onderzoek is uitgevoerd op dode en levende takken van geselecteerde mediterrane cipressen.

De levende takken beschikken over bladeren die veel regenwater absorberen. De cipresbladeren kunnen zelfs water opslaan bij extreme hitte en droogte. Dit verklaart de lichte ontvlambaarheid van de bomen, stellen de onderzoekers. De cipressen zijn volgens hen dan ook geschikt om bosbranden op grootschalig niveau te voorkomen.

In 2012 brak in Valencia een grote bosbrand uit, waarbij 20.000 hectare aan bomen afbrandde. Slechts 1,27 procent daarvan bestond uit cipressen. Dit leidde tot het onderzoek naar het effect van vuur op de mediterrane boomsoort.

Groene barrières

Het onderzoek naar de cipressen is een onderdeel van het CypFire-project dat door de Europese Unie is gefinancierd. De eerste barrières van cipressen zijn in de Spaanse provincie Valencia geplaatst om daar het risico op bosbranden te verlagen. In dit project zijn daar in 2014 en 2015 10.000 cipressen geplant.

De onderzoekers zien de 'groene barrières' als een ecologische manier om bosbranden te voorkomen en groen te behouden. In een vervolgonderzoek bekijken de onderzoekers de effeciviteit van cipressen bij het voorkomen van bosbranden in andere landen. 

Bron: Phys.org, BBC | Foto: Roger W, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)