02-10-2015 07:29 | Door: Fitria Jelyta

Het Britse bouwbedrijf Tarmac heeft een permeabel beton ontwikkeld dat 4.000 liter water per minuut absorbeert. Het asfalt slaat bij hevige regenval regenwater op en voert het vervolgens af naar het grondwatersysteem.

De Topmix Permeable is een permeabel beton dat veel holle ruimte bevat tussen de onderdelen van het asfalt. In tegenstelling tot conventioneel asfaltbeton, kan de Topmix Permeable daardoor bij hevige water doorlaten en wegdekken drooghouden.

Volgens Tarmac is waterabsorberend beton al langer op de markt. De Topmix Permeable kan echter meer water absorberen dan de bestaande asfaltsoorten die water doorlaten. Het nieuwe poreuze beton absorbeert tot 4.000 liter water per minuut. Daarnaast is het asfalt geschikt voor drukke autowegen.

De Topmix Permeable bestaat uit een toplaag dat water onmiddellijk doorlaat, waarna het water via een dempende middenlaag bij het grondwatersysteem terechtkomt. Zo draagt het beton bij aan de opslag van regenwater die na zuivering kan worden hergebruikt als onder meer drinkwater.

Toepassingen

De Topmix Permeable is in Groot-Brittanië al toegepast op parkeerplaatsen, fietspaden en troittoirs. Tarmac zegt dat het beton gemakkelijk kan worden geplaatst en gebruiksvriendelijk is in onderhoud. Verder houdt de Topmix Permeable wegdekken koel tijdens extreme hitte, doordat een deel van het opgeslagen regenwater in het systeem verdampt. 

Bekijk hier hoe de Topmix Permeable werkt.

Bron: Sciencealert, Inhabitat | Foto: essygie, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)