02-10-2015 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Een Rotterdamse stadstuin moet wateroverlast in de wijk verminderen. De regentuin bevat nieuwe watertegels die bij hevige regenbuien het rioolsysteem ontlasten en water doorlaten.

De gemeente Rotterdam heeft de Rain(a)way Garden Katshoek, zoals de tuin heet, aangelegd om wateroverlast in de wijk Zomerhofkwartier bij piekbuien te verminderen. De tuin, die 100 meter lang en 4 meter breed is, beschikt over de ‘Rainaway-tegel’, een nieuwe waterdoorlatende tegel van ontwerpster Fien Dekker. 

De tegel bestaat uit waterdoorlatend en zelfverdichtend beton, waardoor die water doorlaat. De Rotterdamse regentuin heeft de primeur van de innovatieve tegel. 

De gemeente test de Rain(a)way-tegels in de tuin op verschillende aspecten, zoals onderhoud en waterdoorlatendheid. Met de nieuwe watertegel moet de tuin het regenwater van de gevel opvangen en dat vervolgens langzaam naar de bodem laten zakken. Zo wordt het rioolsysteem bij hevige regenval ontlast.

rainaway tegel Rotterdam

Klimaatbestendige wijk

Volgens de gemeente zal Rotterdam vaker te maken krijgen met hevige regenval en hogere temperaturen. De gemeente wil daarom samen met bewoners en ondernemers werken aan een klimaatbestendige wijk.

“Het ontharden van de buitenruimte, meer groen, participatie en gebiedsontwikkeling staan centraal”, zegt Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur. “Daarbij nemen we ook ruimte voor het testen van nieuwe concepten, zoals de Rain(a)way Garden.”

In de Rain(a)way Garden zijn de waterdoorlatende tegels gecombineerd met plantvakken. De ruimtelijke inrichting van de tuin is verzorgd door Fien Dekker en architectenbureau De Urbanisten. Dezelfde architecten leggen in Tiel een dynamisch waterplein aan.

Bron: Rotterdam, Rainaway, Cobouw | Foto: Rainaway (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)