06-10-2015 12:10 | Door: Fitria Jelyta

Met een nieuw modulair laboratorium kunnen wetenschappers onderzoek doen naar de effecten van het binnenmilieu op de gezondheid. Hiervoor kunnen ze de labruimtes eenvoudig transformeren tot werk-, woon- of slaapruimtes.

Het zogeheten Well Living Lab van het Amerikaanse vastgoedbedrijf Delos en de Amerikaanse zorgorganisatie Mayo Clinic is een modulair laboratorium, waarvan het interieur eenvoudig kan worden veranderd. Zo kunnen de ontwikkelaars de ruimtes in het gebouw transformeren tot werkruimtes, ziekenhuisspreekkamers, woonruimtes en slaapkamers.

Dit moet het mogelijk maken om praktijkgericht onderzoek te doen naar de verschillende effecten van het binnenmilieu op de gezondheid. Het consortium wil daarnaast toepasbasbare maatregelen leveren om de gezondheid te verbeteren met gebruik van binnenhuisinstallatietechnieken.

Het Well Living Lab staat in de Amerikaanse staat Minnesota. Het laboratorium van 7.500 vierkante meter is voorzien van sensoren die onder meer de licht- en luchtkwaliteit van de ruimtes beheren. Daarnaast beschikt het laboratorium over een controleruimte die de gezondheidsdata van proefpersonen bijhoudt via medische wearables.

Producttest

Volgens de onderzoekers biedt het lab een unieke kans voor technologie- en vastgoedinstallatiebedrijven om hun producten in de praktijk te testen. Hierdoor kunnen organisaties beter inzicht krijgen in de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld licht- en ventilatiesystemen.

De eerste onderzoeken in de Well Living Lab beginnen in 2016. Deze onderzoeken richten zich op de gezondheidseffecten van binnenluchtkwaliteit, water- en lichtvoorziening en het comfort van kantoorruimtes. 

Bekijk hier hoe het Well Living Lab werkt.

Bron: Mayo Clinic, Delos | Foto: Michael Hiks, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)