04-10-2015 09:47 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe pelletkachel van Ökofen wekt naast warmte ook elektriciteit op. De eerste pelletketel met stroomopwekking is in Nederland geplaatst.

De stroomopwekkende ‘Pellematic Smart e’ van Ökofen maakt gebruik van een micro-warmtekrachtkoppeling (WKK), waarbij warmte en elektriciteit gelijktijdig worden opgewekt.

Volgens de fabrikant is de micro-WKK van de pelletkachel, in tegenstelling tot bestaande micro-WKK’s, volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen als gas. Een heteluchtmotor wekt stroom op uit de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de houtpellets. De warmte verhit daarna water in een buffervat met een volume van 600 liter.

De pelletkachel produceert warmte met een thermisch vermogen van 14 kilowatt. Daarnaast produceert het systeem stroom met een elektrisch vermogen van 1 kilowatt. 

Nieuwe versie

Ökofen wil in 2016 een nieuwe versie van de pelletketel op de markt brengen voor grotere woningen en bedrijven. Deze moet 50 kilowatt thermisch vermogen en 5 kilowatt energie opwekken.

De kleinere stroomopwekkende pelletkachel is door importeur PEL Energie voor het eerst in Nederland geplaatst. Het systeem staat in een woning in Heerhugowaard.

In Utrecht heeft woningcorporatie Bo-ex een WKK geïnstalleerd die met een brandstofcel uiterst efficiënt warmte en elektriciteit maakt uit aardgas. 

Bron: Installatie.nl, Verwarming.nl | Foto: PEL Energie (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)