05-10-2015 14:53 | Door: Fitria Jelyta

Een geluidsscherm van levende bamboe is op een proeflocatie in de gemeente Langedijk aangelegd. Het is een duurzaam alternatief voor traditionele geluidsschermen langs Nederlandse wegen.

De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam zijn gestart met een praktijkproef van levende bamboe als geluidsscherm langs de Schagerweg (N245) in de gemeente Langedijk.

Het consortium verwacht dat bamboe het geluid langs de wegen absorbeert in plaats van weerkaatst. Daarnaast is levende bamboe milieuvriendelijker en goedkoper dan het aanleggen van een traditioneel geluidsscherm van materialen als beton en staal. Volgens de partijen zijn de aanlegkosten van levende bamboe 1,5 tot 2 keer lager dan bij traditionele geluidsschermen.

De samenwerkende partijen hebben een bamboehaag van 150 meter lang en 6 meter breed aangeplant op de proeflocatie. De komende vier jaar onderzoekt het consortium hoe het scherm in de praktijk functioneert. 

Pilotproject

Naar verwachting zal de bamboe na anderhalf tot twee jaar tot een hoogte van vier à vijf meter groeien. Daarna begint het praktijkonderzoek.

Het concept van levende bamboe als geluidsscherm is ontwikkeld door het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Om het concept verder te ontwikkelen heeft de gemeente advies ingewonnen en kleinschalige testen uitgevoerd bij het Bamboe Informatie Centrum (BIC). Hieruit blijkt dat de gemeente het pilotproject in Langedijk kan uitvoeren. 

Bron: Gemeente Langedijk | Foto: Moyan Brenn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)