05-10-2015 18:19 | Door: Fitria Jelyta

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) opent een nieuw campusgebouw op de kop van de Wibautstraat. Met flexibele, duurzame en energiezuinige elementen is het gebouw toekomstbestendig.

Het Wibauthuis op de Amstelcampus heeft buiten enkele grote overspanningen nauwelijks dragende wanden. Daarmee is het gebouw flexibel in te delen en aan te passen aan de behoefte van zijn huidige en toekomstige gebruikers.

De HvA zal het Wibauthuis in oktober officieel openen. Het Wibauthuis beschikt over twaalf verdiepingen voor onderwijsvoorzieningen, kantoorruimten, horeca, een ondergrondse parkeergarage en een fietsenstalling. Het nieuwe campusgebouw is bedoeld als thuisbasis voor de domeinen Maatschappij en Recht en Economie en Management.

Duurzaamste onderwijsgebouw

De flexibele bouw van het Wibauthuis is voorzien van duurzame kanaalplaatvloeren van betonnen vloerenproducent VBI. Volgens het bedrijf leveren de vloeren tijdens de productie 25 procent minder CO2-uitstoot dan vergelijkbare constructie-elementen. Daarnaast gebruikte VBI gerecycled beton in de vloeren van het Wibauthuis.

Het Wibauthuis maakt gebruik van massief houten plafond- en wandsystemen. De systemen van FSC gecertificeerd Essenhout dragen bij aan een goede overdracht van het speakergeluid in de collegezalen. Verder is het campusgebouw volledig voorzien van LED-verlichting, waarmee VBI een vermindering van CO2-uitstoot realiseert.

Naast het Wibauthuis, bouwt de HvA het naar eigen zeggen duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Het onderwijsgebouw op de Amstelcampus zal voldoen aan de richtlijnen van Frisse Scholen en de leerprestaties bevorderen door een gezond binnenmilieu. De hogeschool verwacht het nieuwe gebouw in 2018 in gebruik te nemen. 

Bekijk hier een rondleiding van het Wibauthuis op de Amstelcampus.

Bron: VBI, Vastgoedjournaal, HvA | Foto: Darko, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)