06-10-2015 09:09 | Door: Fitria Jelyta

De Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen is een biomedisch laboratorium rijker. Het nieuwe lab moet het mogelijk maken om biomedisch materiaal verder te ontwikkelen en klinisch toe te passen.

De nieuwe biomedische faciliteit moet een locatie bieden aan wetenschappers en ondernemers om samen te werken aan de commercialisering van bewezen wetenschappelijke ideeën. Zo werken de initiatiefnemers van het lab aan biomedische materialen voor nieuwe bloedvaten en materialen waarmee kraakbeen zichzelf kan herstellen.

inscite chemelot

Het laboratorium is in opdracht van het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe) gerealiseerd. Dat is een Publiek-Private Samenwerking tussen chemiebedrijf DSM, Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, Technische Universiteit Eindhoven en de provincie Limburg.

Naast de onderzoeksprojecten van InSciTe, moet het nieuwe lab ruimte bieden aan start-ups om biomedisch onderzoek te verrichten. De samenwerkende bedrijven hebben  € 60 mln geïnvesteerd voor onderzoek in het nieuwe lab.

Kenniseconomie

De nieuwe biomedische onderzoeksfaciliteit is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Met deze en andere Brightlands-faciliteiten in Limburg wil de provincie de Limburgse kenniseconomie bevorderen.

De provincie Limburg investeert verder € 20 mln om onder meer een proeffabriek te realiseren voor de duurzame productie van nieuwe chemische bouwstenen. Deze proeffabriek wordt in 2016 in gebruik genomen.

In Venlo is een Co-Creation Lab geopend als onderdeel van de Brightlands Campus. De onderzoeksfaciliteit biedt ruimte aan bedrijven, onderzoekers en studenten om samen te werken aan innovatieve en duurzame voedselconcepten. 

Bron: Chemelot InSciTe | Foto: Dols Fotografie, via Chemelot InSciTe (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)