06-10-2015 12:17 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw parkeerconcept uit aluminium is flexibeler, duurzamer en sneller te bouwen dan bestaande parkeergarages uit beton of staal. De demontabele garage is ook te gebruiken als kantoor en studentenwoningen.

Het Nederlandse architectenbureau Kraaijvanger Architects heeft samen met MPC FlexParking en Prana Consult aan de schaalbare en verplaatsbare parkeergarage ontwikkeld. Volgens het consortium is de parkeergarage duurzamer, flexibeler en sneller te bouwen dan bestaande parkeervoorzieningen.

De verplaatsbare parkeergarage is lichtgewicht. Hierdoor kunnen de initiatiefnemers het systeem tijdelijk inzetten tijdens grootschalige evenementen als de Olympische Spelen of de Wereldtentoonstelling. Door het demontabele systeem is de garage ook bovenop bestaande gebouwen te plaatsen.

Zonne-energie

Daarnaast is de parkeervoorziening gemakkelijk te transformeren naar andere functies als studentenwoningen, winkels en kantoren. Wanneer hergebruik van het parkeergebouw niet mogelijk is, kunnen de initiatiefnemers de constructie omsmelten naar het ruwe basismateriaal.

Het consortium heeft het parkeerconcept voorzien van mogelijkheden om energiezuinige maatregelen toe te passen. Zo kan er zonne-energie op het dak of in de gevelelementen van het gebouw worden opgewekt. 

Bron: Kraaijvanger Architects, De Architect | Foto: Kraaijvanger Architects (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)