07-10-2015 07:19 | Door: Fitria Jelyta

Een Nederlandse wetenschapper heeft een duurzaam festivalpaviljoen ontwikkeld uit onder meer sloophout en afvalmateriaal. Hiermee wil hij duurzame maatregelen in de bouwsector stimuleren.

Het Reclaimlabb is ontwikkeld door Faas Moonen, universitair hoofddocent van de Faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Bij de bouw van het duurzame paviljoen is gebruikgemaakt van sloophout, biobased materialen en afval, zoals plastic.

Daarnaast heeft Moonen de hoeveelheid bouwafval tijdens het bouwproces geminimaliseerd door hergebruik van materialen. Het resultaat is een verplaatsbaar en demontabel paviljoen dat tijdens evenementen en festivals kan worden ingezet. De onderzoeker heeft tot op heden achttien paviljoens gebouwd die op verschillende evenementen hebben gestaan.

Moonen wil met de paviljoens laten zien dat verspilling in de bouwsector kan worden verminderd door hergebruik van bouwmaterialen. “Ik zie het als mijn taak als universitair onderzoeker om mensen te laten zien dat er ook in de bouw duurzamer gewerkt kan worden”, zegt Moonen. Volgens de wetenschapper moet een volgende versie van het paviljoen zelf energie kunnen opwekken.

Kennis Innovatie Mapping

Het Reclaimlabb-project van Moonen wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de NWO Kennis Innovatie Mapping (KIEM) worden consortia van minimaal één onderzoeker van een kennisinstelling en minimaal één private partner, financieel ondersteund om een langdurig samenwerkingsverband op te zetten.

De duurzame paviljoens zijn ontwikkeld in opdracht van Double2 BV. Dit bedrijf organiseert Summerlabb, een interactief laboratorium dat festivalbezoekers innovaties op het gebied van duurzaamheid laat ervaren.

Het Reclaimlabb-paviljoen is van 17 tot 25 oktober 2015 te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. 

Bron: NWO | Foto: Jordanhill School D&T Dept, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)