19-10-2015 13:53 | Door: Fitria Jelyta

Provincie Friesland heeft een duurzaam en lichtgevend fietspad aangelegd. De fietsverbinding tussen Sneek en Woudsend is gemaakt van hergebruikt beton en is voorzien van een glow in the dark-coating.

De Friese provincie heeft voor de werkzaamheden van het fietspad naast de provinciale weg N354 tussen Sneek en Woudsend een convenant ondertekend voor duurzaam beton. Volgens de provincie is het fietspad naast de N354 het eerste pad in Friesland dat met duurzaam beton is aangelegd.

Het fietspad is voorzien van energieneutrale, lichtgevende belijning. De lijnen bestaan uit de Seramic Lightcoating van verffabriek Anker Stuy. Deze speciale verf neemt overdag zonlicht op en straalt het in het donker weer uit. Volgens Anker Stuy is het verfproduct 100 procent energieneutraal.

Naast het project in Sneek, is de Seramic Lightcoating toegepast tussen de Overijsselse plaatsen Oldenzaal en Oostmarsum en in Zoetermeer. De verffabrikant past de lichtgevende coating ook toe op fietspaden in Kopenhagen.

Fietsersgedrag

Met de toepassing van Seramic Lightcoating wil Denemarken zich richten op fietsveiligheid en energiebesparing. De lichtgevende lijnen maken lantaarnpalen minder noodzakelijk.

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen doet Provincie Friesland een onderzoek naar fietsersgedrag. Het landelijk onderzoek “Vergevingsgezind fietspad” maakt gebruik van het glow in the dark-fietspad. De coating moet de risico’s op eenzijdig ongeval verkleinen. 

 

Bron: Provincie Fryslân, Petrochem | Foto: Steven Vance, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)