20-10-2015 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Bouwbedrijf Heijmans heeft samen met Boskalis twee sluisdeuren van composiet in de nieuwe Sluis III in het Tilburgse Wilhelminakanaal aangelegd. De duurzame sluisdeuren zijn licht, onderhoudsarm en gemakkelijk te verplaatsen.

Het consortium werkt in opdracht van Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg aan de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal. Zo moet het kanaal in de toekomst schepen van ruim 80 meter lang en maximaal 9,5 meter breed kunnen vervoeren.

In de nieuwe Sluis III van het Tilburgse Wilhelminakanaal zijn sluisdeuren van 5 meter hoog en 6,50 meter breed aangelegd. Het consortium heeft naar eigen zeggen bewust gekozen voor composiet sluisdeuren, omdat ze licht, onderhoudsarm en gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Daarnaast is de totale levensduur van de sluisdeuren langer dan honderd jaar. Dit moet het mogelijk maken om op onderhoudskosten te besparen.

’s Werelds grootste composiet sluisdeuren

Composietspecialist FiberCore Europe en constructiebedrijf Hillebrand zullen de sluisdeuren afbouwen en installeren. Naast het realiseren van Sluis III, zal het consortium nog een sluis en een zwaaikom in het Wilhelminakanaal aanleggen.

De nieuwe Sluis III van het Tilburgse Wilhelminakanaal wordt begin 2016 worden voorzien van ’s werelds grootste composiet sluisdeuren. De deuren zijn ruim 13 meter hoog en 10,5 meter breed. 

Bron: Heijmans | Foto: Willem Zylstra, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)