20-10-2015 18:14 | Door: Fitria Jelyta

Vlaamse vloerenproducent Pergo zegt wereldwijd 100 procent ftalatenvrije luxevinylvloeren te produceren. Ftalaten zijn organische verbindingen die bij langdurige blootstelling schadelijk is voor de gezondheid.

Dat meldt Navweb. Pergo zegt alleen eigen vloeren en productierestanten te recyclen, waardoor de ftalaten weekmakers niet via externe producten in het productieproces van de luxevinylvloeren terechtkomen. De vloerenproducent heeft hiermee de compositie van de vloeren volledig zelf in handen.

Naast de ftalatenvrije luxevinylvloeren, ontwikkelt Pergo bio-gebaseerde weekmakers om de vloeren te produceren. Door de gezondheidsrisico’s van de ftalaten weekmakers wil de vloerenproducent zich inzetten om bio-gebaseerde weekmakers de norm te maken.

“Voor Pergo primeert kwaliteit door innovatie”, zegt Tino Mulle, Chief Sustainability Officer bij Pergo. “Dankzij die maximale focus op kwaliteit en duurzaamheid garanderen we dat al onze luxevinylvloeren ftalatenvrij zijn”. 

Gezondheidsrisico

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat sommige ftalaten weekmakers nieraandoeningen kunnen veroorzaken of de vruchtbaarheid kunnen verminderen. De stof wordt onder meer toegepast in PVC- en vinylvloeren, speelgoed en kindverzorgingsproducten.

De NVWA zegt dat de blootstelling van ftalaten weekmakers van PVC- en vinylvloeren via de voeten en handen gebeurt. Als een vloer ftalaten bevat, dan zal de blootstelling volgens de NVWA gering zijn. 

Bron: Navweb, NVWA | Foto: Michael McCauslin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)