21-10-2015 18:14 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Zoetermeer heeft interesse in de aanleg van de PlasticRoad van VolkerWessels-onderneming KWS Infra. Na onderzoek naar de toepassing ervan, moet een concreet voorstel volgen.

Samen met KWS Infra kijkt gemeente Zoetermeer naar mogelijkheden om weginnovaties als de PlasticRoad toe te passen. Deze prefab-wegdelen bestaan uit 100 procent gerecyclede materialen, zoals plastic en kunststof. Volgens de ontwikkelaars is de PlasticRoad een vrijwel onderhoudsvrij product dat beter bestand is tegen weersomstandigheden en slijtage.

"Zoetermeer is een stad die open staat voor vernieuwende en innovatieve toepassingen in de praktijk", zegt Marc Rosier, wethouder van de gemeente Zoetermeer. "De stad biedt daarom zeker de ruimte om een innovatie als deze te testen."

KWS Infra zegt dat plastic zeer lang meegaat, waardoor het interessant is om het materiaal in te zetten als bestanddeel voor wegelementen. "Wegen kunnen daardoor wel drie keer langer mee", zegt Rolf Mars, directeur van KWS Infra. "In de holle ruimte van de weg is plek voor kabels, leidingen en waterberging."

VolkerWessels KWS Infra PlasticRoad

Duurzame weginnovaties

Naast de PlasticRoad biedt KWS Infra verschillende innovaties, zoals 100 procent gerecycled asfalt (HERA), lichtreflecterend asfalt (KonwéBright), CO2-neutraal asfalt (KonwéBio) en asfalt dat zonnewarmte collecteert (Zonneweg). Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek, is het voor de gemeente mogelijk om ook deze innovaties in Zoetermeer toe te passen. 

Bron: Gemeente Zoetermeer, KWS Infra | Foto: VolkerWessels (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)