09-11-2015 12:14 | Door: Chris Thijssen

Agrifirm Feed onderzoekt of de diervoederproducent kalkkorrels van Vitens kan gebruiken in legpluimvoer. Hiermee krijgt het restproduct van het drinkwaterbedrijf een nieuwe bestemming.

Diervoederproducent Agrifirm Feed en drinkwaterbedrijf Vitens hebben op de internationale watervakbeurs Aquatech in Amsterdam een samenwerkingscontract ondertekend. In het kader van de samenwerking onderzoekt Agrifirm Feed of de kalkkorrels van Vitens, een restproduct van drinkwaterproductie, zijn toe te verwerken in legpluimveevoer.

Wanneer de proeven succesvol verlopen, vervangt Agrifirm Feed de huidige kalksteentjes in zijn legpluimveevoer door de Vitens-korrels. Vanaf 1 januari 2016 gaat het drinkwaterbedrijf dan 14 miljoen kilo kalkkorrels leveren aan de diervoederproducent.

Hergebruik reststoffen

Volgens de bedrijven draagt de samenwerking bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van beide ondernemingen. Zo zet Vitens naar eigen zeggen zoveel mogelijk in op het hergebruik van afval- en reststoffen , zoals kalkkorrels.

Agrifirm Feed zegt op zijn beurt grondstoffen en reststromen te verwerken tot duurzame voerconcepten. Zo ontwikkelde  het bedrijf eerder al voer dat zorgt voor 60 procent minder fosfaat en 30 procent minder stikstof in de mest.

Bron: Agrifirm | Foto: United Soybean Board, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)