26-11-2015 18:04 | Door: Chris Thijssen

Ammerlaan The Green Innovator, een potplantenkwekerij in Pijnacker, voorziet vanaf december 470 woningen van warmte. De warmte is afkomstig van het warmtenetwerk van het glastuinbouwbedrijf.

Dat schrijft Groentenet. Omdat de capaciteit van de aardwarmtebron bij de kwekerij van Ammerlaan hoger is dan de warmtebehoefte van het bedrijf, gaat de kwekerij een deel van de warmte leveren aan woningen in Pijnacker. Op deze wijze kan de kwekerij de broncapaciteit zo optimaal mogelijk benutten.

Het gaat om zestien flats, met in totaal 470 woningen, in een nieuwbouwwijk in de Zuid-Hollandse plaats. Het warmtedistributienetwerk, dat ruim 2,8 kilometer beslaat, is aangelegd door VB Projects. Dit bedrijf heeft ook de afleverinstallaties in de flats geïnstalleerd en aangesloten.

Naar verwachting levert de potplantenkwekerij in december de eerste warmte naar de woonwijk. De aanvoertemperatuur vanuit de kwekerij naar de woningen is normaal gesproken boven de 69 graden Celsius. Bij extreme winterse omstandigheden kan de temperatuur volgens VB Projects worden opgevoerd naar 85 graden. Het maximale vermogen dat naar de flats kan worden geleverd, is 4.200 kilowattuur.

Bron: Groentenet | Foto: ullihaessler, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)