04-12-2015 09:43 | Door: Aveline Bies

Producenten in Honduras hebben een tomatensoort ontwikkeld die beter van kwaliteit is, zich makkelijk kan vermenigvuldigen en langer in de schappen van de supermarkt kan blijven liggen.

Dit schrijft La Tribuna. De producenten startten vorig jaar met het ontwikkelen van de nieuwe soort, gesteund door de overheid van Honduras en internationale organisaties zoals de Europese Unie. De nieuwe soort, met de naam ‘Nummer 6’, is volgens de producenten beter opgewassen tegen plagen.

Daarnaast zouden de tomaten langer houdbaar zijn dan andere tomatensoorten, wat kan leiden tot minder voedselverspilling.

De producenten hebben een testparceel aangelegd waarbij ze de tomatensoort testen in grote rondboogtunnels, waarin ze plagen kunnen controleren. Tegelijkertijd zaaien ze ook het tomatenzaad Pony, zodat ze de twee soorten met elkaar kunnen vergelijken. 

De financiële steun van de Europese Unie voor de ontwikkeling van de duurzame tomatensoort is onderdeel van het Programa Regional de Investigación e Innovación de Cadenas de Valor Agrícola (Priica). Dit programma richt zich op het vergemakkelijken van de beschikbaarheid van en toegang tot voedsel door gebruik te maken van innovatie en agrarisch onderzoek.

Bron: La Tribuna | Foto: liz westCreative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)