05-12-2015 10:03 | Door: Chris Thijssen

De Italiaanse fabrikant Aquafil gaat nu ook visnetten van Urker vissers verwerken tot textielgaren. Zo willen de vissers hun CO2-uitstoot verminderen en de Noordzee schoon houden.

Deze week zijn de eerste duizenden kilo’s oude visnetten uit Urk naar Slovenië vervoerd. In totaal gaat het om bijna 20 ton aan afgedankte netten. In Slovenië verwerkt de Italiaanse fabrikant Aquafil de netten tot Econyl-vezels. Van de vezels kunnen kledingstukken, zoals sokken en zwembroeken, en vloerbedekking worden gemaakt.

Aquafil maakt de textielvezel al langer uit visnetten uit de hele wereld. Onder anderen surfkampioen Kelly Slater gebruikt de Econyl-vezels voor zijn kledingmerk Outerknown. Ook zet de Italiaanse fabrikant gebruikte nylon van Speedo-zwembroeken om in nieuw te gebruiken vezels.

Nu gaat de fabrikant ook visnetten uit Urk verwerken. Vorige maand sloten de Urker vissersgemeenschap en de gemeente samen met milieuorganisatie Healthy Seas een overeenkomst voor de inzameling van oude en kapotte visnetten. Dit moet volgens de partijen leiden tot een vermindering van rondzwervende kapotte visnetten in de zee.  

CO2-reductie en schonere zee

Voorheen brachten de vissers hun oude netten naar Delfzijl, waar deze werden verbrand. Sinds kort kunnen ze de visnetten afgeven bij een depot in Urk van Healthy Seas, die de netten vervolgens naar Aquafil transporteert. Naar verwachting gaan de Urkers zo’n 150 ton aan visnetten per jaar inzamelen.

“Met deze samenwerking slaan we drie vliegen in een klap”, zegt Andries de Boer, initiatiefnemer vanuit de Urker visserij en directeur van L. de Boer & Zn. “Urker vissers kunnen oude netten bijna kosteloos inleveren, netten en ander nylon hoeven niet langer worden verbrand en de Noordzee wordt schoner en gezonder.”

Doel is dan ook de Urker visserij te verduurzamen. Zo leidt recycling van de netten in plaats van verbranding tot een reductie van de CO2-uitstoot. Daarnaast willen de partijen programma’s opzetten om duurzame visserij te promoten.

Bron: Healthy Seas | Foto: Brad Hinton, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)