07-12-2015 07:54 | Door: Chris Thijssen

Van de Nederlandse bloembollentelers wil 22,3 procent drones inzetten om de teelt te optimaliseren. Ze kunnen drones onder meer inzetten om hun gewassen in de gaten te houden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse BloembollenScanner van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect. Tijdens de telefonische inventarisatie in november benaderde het bureau circa 850 Nederlandse bloembollentelers met vragen over de agrarische activiteiten, toekomst- en investeringsplannen.

Uit deze inventarisatie blijkt dat 21,1 procent van de Nederlandse bloembollentelers geïnteresseerd is om drones in te zetten. Daarnaast zegt 1,2 procent ‘zeer geïnteresseerd’ te zijn.

Volgens AgriDirect zijn er talloze toepassingen van drones voor agrariërs. Zo kunnen ze met een drone hun gewas of perceel nauwkeurig in kaart brengen of hun planten tellen. Daarnaast kunnen drones worden ingezet om vee in de gaten te houden, de waterkwaliteit te meten en om hitte te detecteren. Daarnaast levert een drone veel extra informatie, stelt het onderzoeksbureau.

Een voorbeeld van zo’n landbouwdrone is de Agras MG-1 van DJI. Deze mini-helikopter maakt het spuiten van bestrijdingsmiddelen efficiënter.

Wetgeving

Om drones te gebruiken, moet de Nederlandse wetgeving worden nageleefd. Zo moeten mensen die drones inzetten voor commerciële doeleinden een vergunning aanvragen. Daarnaast moeten zij in bezit zijn van een RPAS operator-certificaat (ROC). Ook gelden er regels voor de besturing en de drone zelf.

Bron: AgriDirect, Rijksoverheid | Foto: Lars Plougmann, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)