09-12-2015 12:11 | Door: Chris Thijssen

Over circa tien jaar zijn we minder afhankelijk van soja voor veevoer. Er komen steeds meer duurzame alternatieven die de import van soja grotendeels overbodig maken.

Dat schrijft ABN Amro in zijn rapport De eiwit-challenge voor de Nederlandse veehouderij. Soja is een belangrijk ingrediënt voor veevoer. Door de impact van de sojateelt op het milieu en de sociale omstandigheden in de Zuid-Amerikaanse productiegebieden staat de import van soja echter ter discussie. Verduurzaming van de sojateelt en –import is dan ook belangrijk.

Volgens ABN Amro is het daarnaast zinvol op zoek te gaan naar andere ingrediënten voor eiwitrijk veevoer. Door dit soort alternatieven te ontwikkelen is het over tien jaar mogelijk de Nederlandse soja-import te beperken, schrijft de bank.

Gewasveredeling

In het rapport schetst de bank vier mogelijke alternatieven. Zo ziet ABN Amro kansen voor het verhogen van het eiwitgehalte in bestaande energierijke grondstoffen, zoals tarwe. Tarwe is in Europa het meest geteelde gewas. Door dit te veredelen, kan het eiwitgehalte in het gewas stijgen.

Daarnaast zou verbeterde eiwitwinning uit bijvoorbeeld zonnepitten en tarwe kansen bieden. Deze producten worden nu vooral gebruikt voor de productie van olie en ethanol. Het restproduct is eiwitrijk en wordt al gebruikt in veevoer, maar vanwege de negatieve invloed op het verteringskanaal slechts in beperkte mate. Door tijdens de verwerking van de restproducten bepaalde enzymen toe te voegen, ontstaan producten met een hoger eiwitgehalte en een betere verteerbaarheid.

Zeewier en insecten

Het derde alternatief dat ABN Amro noemt, is het telen van alternatieve gewassen in de Europese Unie. Diverse Europese gewassen in Europa zijn rijk aan eiwit, stelt de bank. De meest kansrijke daarbij zijn volgens het rapport soja, erwten, bonen en gras.

Tot slot is er aandacht voor alternatieven buiten de akkerbouw, zoals de kweek van zeewier op zee of insecten in fabrieken. Volgens de bank zijn deze alternatieven interessant om in de nabije toekomst op grote schaal te produceren.

Op dit moment is de teelt van alternatieven in veel gevallen nog niet rendabel, stelt de bank. Maar door innovatieve bewerkingsprocessen en de veredeling van eiwitrijke gewassen, kan dit veranderen.

Bron: ABN Amro | Foto: Tony Parkin, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)