11-12-2015 07:04 | Door: Chris Thijssen

Vrijdag opent bij de Rotterdamse stadsboerderij Uit Je Eigen Stad de onderzoeksinstallatie Rinew. Hier staat het hergebruik van grondstoffen uit lokaal afvalwater centraal.

Het hoofddoel van Rinew, dat staat voor Rotterdam Innovative Nutrients Energy and Watermanagement, is het op innovatieve en duurzame wijze sluiten van de (afval)waterkringloop door middel van hergebruik. Daarvoor werken de deelnemers aan het project samen aan het beschikbaar maken en toepassen van deze grondstoffen in een stedelijke omgeving.

Rinew is een samenwerking van de gemeente Rotterdam, Evides Waterbedrijf en verschillende water- en hoogheemraadschappen uit de regio. Deze partijen willen met Rinew een impuls geven aan het sluiten van de waterketen.

Cellulose en fosfaat

In 2013 startte Rinew als onderzoeksproject op de afvalwaterzuiveringslocatie Harnaschpolder in Den Hoorn. Hier onderzochten verschillende partners hoe zij op innovatieve wijze nutriënten, energie en water, afkomstig uit afvalwater, kunnen terugwinnen en hergebruiken. De resultaten van het onderzoek zijn nu vertaald naar een praktijkoplossing.

Op het terrein van stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad in Rotterdam worden bruikbare stoffen, zoals schoon water, cellulose en fosfaat, gefilterd uit lokaal afvalwater. De stadsboerderij zet het teruggewonnen schone water in voor de eigen landbouw. Naast het terugwinnen van grondstoffen onderzoeken deelnemende partners ook de toepasbaarheid van deze stoffen.

Bron: Evides Waterbedrijf | Foto: Eva Blue, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)