11-12-2015 07:28 | Door: Chris Thijssen

Nederlandse provincies gaan vanaf 2016 ganzen verdrijven met behulp van de Agrilaser van Bird Control Group. De laser moet een alternatief vormen voor traditionele vergassing van de vogels.

De regering gaat provincies stimuleren om te experimenteren met de Agrilaser. Deze automatische laser, ontwikkeld door Bird Control Group, verdrijft ganzen op diervriendelijke en goedkope wijze van akkers en andere gebieden waar de vogels niet gewenst zijn.

De Agrilaser verjaagt vogels met een lichtsterkte van 25.000 lux, wat overeenkomt met daglicht. Dieren zien de groene laserstraal als een gevaar en vliegen weg. In tegenstelling tot veel andere verjagingsmethodes kunnen vogels hier niet aan gewend raken.

Ervaringen uit bedrijfsleven

De motie om traditionele vergassing en afschieten van ganzen te vervangen door een automatische laser komt van Marianne Thieme, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, en D66-lid Fatma Koser Kaya. Volgens hen zou vergassing en afschieten van de ganzen niet alleen ‘wreed’ zijn, maar ook ineffectief en duur.

Thieme koos voor de motie omdat overheidsexperimenten met de Agrilaser volgens haar uitblijven, terwijl ervaringen in het bedrijfsleven veelbelovend zijn. “Eén Agrilaser houdt een landbouwareaal van 700 hectare schadevrij”, motiveert Thieme haar motie. “Om de gehele landbouw in Nederland ganzenvrij te houden zou een eenmalige investering van € 8,5 mln nodig zijn. Dat is ongeveer de helft van het bedrag dat nu jaarlijks wordt uitgegeven aan vergassing, afschot en schadevergoeding.”

€ 13 mln aan ganzenoverlast

Schade die boeren lopen door de overlast van ganzen, wordt vergoed door het Faunafonds. Het geld hiervoor komt uit de kas van de Provincies en het Ministerie van Economische Zaken. In 2014 kreeg het Faunafonds 4747 vergoedingsverzoeken ingediend, goed voor in totaal € 14 mln. Ganzenoverlast vormde hiervan met € 13 mln de hoofdmoot.

De Agrilaser, die in de praktijk al voor 100 procent reductie zorgde, zou deze kosten kunnen terugdringen. Bij de stemming steunden onder meer de PvdA, SP, D66 en PVV de motie. De regering gaat provincies daarom stimuleren om pilotexperimenten met de Agrilaser uit te voeren.

Bron: Bird Control Group | Foto: Bird Control Group (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)