15-12-2015 15:18 | Door: Chris Thijssen

Insectenkweker Protix gaat insectenolie leveren aan Coppens Diervoeding. De olie zou de gezondheid van vee bevorderen en een duurzaam alternatief voor oprakende eiwitrijke bronnen zijn.

Insecten behoren volgens Coppens Diervoeding tot het oerdieet van kippen en varkens. Omdat de wereldbevolking groeit en de beschikbaarheid van eiwitten daalt, zoekt het bedrijf naar alternatieven, zoals insecten.

De veevoederproducent gaat nu voer voor varkens en kippen leveren waaraan insectenolie is toegevoegd. De olie wordt geleverd door insectenkweker Protix uit Dongen. Hiervoor gebruikt de kweker de larven van de zwarte soldaatvlieg. Via een gepatenteerd proces verwerkt de kweker de larven tot verschillende soorten eiwitmeel en insectenolie.

Milieuvriendelijk

De toevoeging van de olie aan veevoer, zou de gezondheid van kippen en varkens bevorderen. Zo verbetert de olie volgens Coppens Diervoeding de darmgezondheid, wat leidt tot een lager antibioticagebruik, betere groei, minder uitval en dus een hogere opbrengst.

Daarnaast is het gebruik van de olie volgens het bedrijf milieuvriendelijk, omdat laagwaardige grondstoffen een hoogwaardige toepassing krijgen.

Insecteneiwitten mogen nu nog niet direct worden gebruikt in veevoer, tenzij het gaat om onderzoek. Door eiwitten en olie uit de insectenpuree te scheiden, kunnen de bedrijven dat verbod omzeilen.  

Protix werkt ook samen met andere veevoederproducenten, zoals ForFarmers. Eerder dit jaar startten  de partijen samen met Wageningen Universiteit een proef waarbij vleeskuikens levende insecten krijgen bijgevoerd.

Bron: Coppens Diervoeding | Foto: United Soybean Board, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)