05-01-2016 19:21 | Door: Chris Thijssen

Kotters in de vissershaven van Oudeschild bij Texel kunnen verlopen olie en toiletwater voortaan direct naar de wal pompen. Een nieuwe installatie maakt de afvalstromen geschikt voor recycling.

Dat schrijft Visserijnieuws.nl. In de haven van Oudeschild staan sinds vorige week vier nieuwe tankunits op de kade. Kotters en andere schepen kunnen voortaan aan deze stations worden gekoppeld. Via de units kunnen de boten zonder te manoeuvreren gasolie tanken. Daarnaast kunnen ze verlopen olie en toiletwater direct naar de wal pompen.

Ook bilgewater, met olie verontreinigd water dat in de machinekamer ontstaat, wordt zo getransporteerd. De inname van vloeibare afvalstoffen gebeurt via drie aansluitpunten op elke unit, die bilgewater, olie en toiletwater afzonderlijk naar de delen in de voorraadtank aan wal worden gepompt.

Recycling en zuivering

Een nieuwe installatie maakt de afvalstromen geschikt voor recycling. Environmental Systems leverde hiervoor een nieuwe filterunit, die zorgt voor de scheiding van vaste fracties en water. Via speciale membramen worden het bilgewater en het toiletwater verder gezuiverd. Zo kan het water in het riool worden geloosd. De haven probeert de overgebleven fracties afvalstoffen zo goed mogelijk te verkopen.

Oudeschild is na Haven Den Oever, gelegen aan de Waddenzee-zijde van de Afsluitdijk, de tweede vissershaven met vaste belaadpunten voor gasolie. Oudeschild is de eerste haven waar op deze manier ook vloeibare afvalstoffen kunnen worden ingenomen. Voor het project kregen de partijen steun vanuit het Europees Visserij-fonds.

De haven van Oudeschild wil naar eigen zeggen steeds verder verduurzamen. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Coöperatieve Inkoopvereniging van Visserijbenodigheden (CIV) Texel. Deze vereniging pompte voorheen zwavelvrije gasolie vanuit de opslagtanks van CIV naar de olieboten. Deze voeren vervolgens langs kotters om deze te voorzien van gasolie. De olieboot nam voorheen ook bilgewater in en pompte dat naar de wal.

 

Bron: Visserijnieuws.nl | Foto: Paul van de Velde, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)