08-01-2016 10:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Oxford University kunnen met een nieuwe methode sneller ontdekken of kippen besmet zijn met de bacterie Campylobacter. Deze bacterie kan bij mensen een voedselinfectie veroorzaken.

De wetenschappers gebruiken een speciale camera waarmee de bewegingen van de kippen worden gemonitord. Tonen de kippen een afwijkend bewegingspatroon, dan dragen ze mogelijk de veelvoorkomende Campylobacterbacterie bij zich.

Deze bacterie, die in de darmen van kippen leeft, kan bij menselijke consumptie van rauw of niet-gaar kippenvlees voedselinfecties veroorzaken.

Kansen voor kippenhouders

Door de kippen vanaf de geboorte in de gaten te houden met een speciale camera en de bewegingen van de kippen nauwgezet te volgen, kunnen de onderzoekers binnen tien dagen vaststellen of kippen de Campylobacterbacterie bij zich dragen.

Dat is volgens de wetenschappers een stuk vroeger dan bij conventionele testmethodes. Kippenhouders zouden met de methode vroegtijdig kunnen ingrijpen wanneer er sprake is van besmetting. De onderzoekers zien dan ook kansen voor gebruik van de methode in de agrifood-sector. 

Bron: European Food Safety Authority, Oxford University | Foto: David Goehring Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)