22-01-2016 09:03 | Door: Chris Thijssen

Sinds dit jaar kunnen ook Nederlandse aardbeien- en frambozentelers de hommels van Biobest inzetten om de parasiet grauwe schimmel te bestrijden. Hierdoor is een kleinere hoeveelheid van het middel nodig.

Flying doctors, zoals de hommels heten, zorgen voor een continue verspreiding van een biofungicide dat de parasiet grauwe schimmel volgens Biobest doeltreffend bestrijdt. Volgens de leverancier van biologische gewasbescherming raken de gewassen niet resistent voor het middel.

Grauwe schimmel, ook wel Botrytis-schimmel genoemd, manifesteert zich vooral tijdens de bloeifase van aardbeien- en frambozenplantjes. De schimmel is lastig te bestrijden, omdat de infectie vaak lange tijd sluimert en pas kort voor of na de oogst doorzet en vruchtrot veroorzaakt.

Bescherming en bestuiving

De hommels kunnen deze schimmel volgens Biobest goed bestrijden. De hommelnesten zijn uitgerust met een reservoir waar de hommels op weg naar buiten doorheen wandelen. Het biofungicide Gliocladium in het reservoir blijft aan hun pootjes kleven.

De hommels zwermen vervolgens uit over de kas en laten het middel na hun bloembezoek achter op de bloemen. Tegelijkertijd bestuiven ze de bloemen.

Het is de bedoeling dat de hommels telers het werk dat ze normaal gesproken kwijt zijn aan gewasbescherming uit handen nemen. De hommels werken zeven dagen per week, van zonsopgang tot zonsondergang. Daarbij gaan ze volgens Biobest zuinig te werk. Voor hetzelfde resultaat gebruiken ze minder product dan bij conventioneel spuiten.

Het gebruik van het biofungicide Gliocladium in combinatie met Flying doctors was voorheen uitsluitend toegestaan in België en Finland. Sinds dit jaar mag de gewasbeschermingsmethode echter ook in Nederland worden gebruikt. Biobest verwacht dat in de loop van 2016 ook Frankrijk de methode toestaat.

Bron: Biobest | Foto: Ervins Strauhmanis, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)