22-01-2016 07:23 | Door: Chris Thijssen

Delphy en LTO Glaskracht Nederland lanceren een tool waarmee glastuinbouwers hun waterstromen in beeld kunnen brengen. De tool biedt onder meer adviezen om het gebruik van gewasbescherming te verminderen.

Per 1 januari 2018 geldt voor telers een verplichte zuivering van restwaterstromen. Zij moeten vanaf dat moment zuiveringsinstallaties gebruiken om de gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen met minimaal 95 procent uit het te lozen water verwijderen.

Om de waterstromen voor bedrijven in kaart te brengen, hebben Delphy, de nieuwe naam van DLV Plant-GreenQ, en LTO Glaskracht Nederland een online tool ontwikkeld. Deze KasWaterWeter biedt telers rekenmodules en checklists, waarmee telers de waterkwaliteit kunnen verhogen. Daarnaast geeft de tool advies om het gebruik van gewasbescherming en meststoffen terug te dringen.

De inhoud van de zelfscan is gebaseerd op verschillende onderzoeken in het kader van Glastuinbouw Waterproof, met financiering van het Productschap Tuinbouw en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Bron: Glastuinbouw Waterproof | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)