26-01-2016 09:28 | Door: Chris Thijssen

Maan Bio Based Products heeft een biologisch afbreekbare kluitplug voor de tuinbouwsector ontwikkeld. Hiermee behoudt een plant zijn vruchtbare grond tijdens het overpotten.

Bij plantenteelt vullen telers trays met potgrond, waar ze vervolgens stekjes in plaatsen. Als de stekjes een bepaalde grootte hebben, pot de teler deze over naar grotere potten. Dat gebeurt door de stekjes machinaal uit een tray te pakken en in een grotere pot te zetten.

De kluit van de plant valt in dit proces doorgaans uiteen. Dit resulteert volgens Maan Bio Based Products, producent van lijmverbindingen en oppervlaktetechniek, in vervuiling van het productieproces. Daarnaast verliest de plant zijn vruchtbare grond die nodig is voor de groei.

Biologisch afbreekbare lijm

Door de traygaten te voorzien van een zogeheten kluitplug, de GrowCoon, blijft de kluit tijdens het verdere proces één geheel. De GrowCoon creëert daarnaast een kleine ruimte tussen de tray en de potgrond. Daardoor komt er meer zuurstof bij de aarde, wat de groei van de plant bevordert.

De speciale netstructuur van de plug geeft wortels volgens Maan Bio Based Products de kans zich goed te ontwikkelen. Omdat de GrowCoon is gemaakt van biologisch afbreekbare Degrasive-lijm, wordt de plug na verloop van tijd bovendien opgenomen door de aarde.

Bron: Maan Bio Based Products | Foto: Maan Bio Based Products (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)