29-01-2016 13:36 | Door: Chris Thijssen

Drie gezamenlijke Noordzee-garnalenvisserijorganisaties uit Nederland, Duitsland en Denemarken zijn gestart met het beoordelingstraject voor certificering van de Marine Stewardship Council (MSC).

Als de vissers het traject succesvol doorlopen, produceren ze samen bijna 30 miljoen kilo MSC-gecertificeerde garnalen per jaar.

De Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) uit Nederland, de Duitse MSC GbR en de Deense vissers-producentenorganisatie DFPO besloten een jaar geleden samen in het MSC-programma te stappen. Vis van deze Noordzee-visserijorganisaties komt in veel havens langs de gehele Nederlandse, Duitse en Deense kust aan land.

Verantwoord vissen

Volgens Johan Nooitgedagt, voorzitter van de CVO, is verantwoord vissen een ambitie van de Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers: “Dat willen we tonen door het behalen van dit certificaat.”

De voorzitter stelt dat enkele hindernissen, zoals de afwezigheid van een garnalenquotering, in de weg stonden om de MSC-certificering al eerder te ontvangen. “We willen nu aantonen dat we de zaken goed op orde hebben”, zegt Nooitgedagt. “Dat neemt niet weg dat er altijd verbeteringen zijn, dus de innovaties gaan gewoon door.”

In het assessment dat de organisaties doorlopen, beoordeelt de onafhankelijke certificeerder Acoura de visserij door te bepalen wat de status is van het garnalenbestand, hoe dat bestand wordt beheerd en wat de effecten van de visserij op het ecosysteem zijn.

Bron: Marine Stewardship Council | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)