03-02-2016 07:23 | Door: Chris Thijssen

Stichting Noordzeeboerderij en The Ocean Cleanup vestigen zich in Scheveningen-Haven. Hier gaan ze werken aan de verdere ontwikkeling van hun activiteiten.

Beide partijen kiezen Scheveningen-Haven als testlocatie. Begin mei start Stichting Noordzeeboerderij met Proefboerderij Scheveningen. Hierin onderzoekt de stichting de technische haalbaarheid van zeewierteelt voor de kust van Scheveningen. Het is de bedoeling dat over drie tot vijf jaar hier zeewierteelt op commerciële schaal mogelijk is.

Ook The Ocean Cleanup kiest Scheveningen-Haven als testlocatie. De start-up wil plastic afval op efficiënte en passieve wijze uit de oceanen halen, door middel van een systeem van drijvende barrières die het plastic concentreren. Initiatiefnemer Boyan Slat gaat de technologie testen bij de Noordzeekust, met Scheveningen-Haven als uitvalsbasis.

Tijdens de testperiode, die start in het tweede kwartaal van 2016, wil Slat onderzoeken hoe het systeem zich gedraagt bij verschillende weersomstandigheden en zeecondities.

Innovatieve concepten

Naast The Ocean Cleanup en De Noorzeeboerderij vestigt ook het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en water (VP delta) zich in de Scheveningse haven. VP delta, onderdeel van de TU Delft, zet hier de komende vier jaar de Proeftuin kust- en waterbeheer Scheveningen op. Bedrijven en kennisinstellingen kunnen hier hun nieuw ontwikkelde concepten voor waterbeheer testen en demonsteren.

De gemeente Den Haag heeft de ambitie om rond Scheveningen-Haven een Inno-port te realiseren. Hierin moeten bedrijven, overheden en kennisinstellingen zich samen richten op vernieuwende projecten rond zee en kust.

Bron: Gemeente Den Haag | Foto: chris aandewiel, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Kaart: Gemeente Den Haag