04-02-2016 07:33 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers aan de Universiteit Gent (UGent) hebben tomaten gekweekt op algen, die op hun beurt zijn gevoed met menselijke urine. Hiermee willen de wetenschappers verlies van meststoffen tegengaan.

Bij het telen van gewassen en bij de productie van dierlijke producten gaat in Vlaanderen volgens de UGent-onderzoekers 86 procent van de toegediende meststoffen verloren. Deze belanden in afvalstromen of komen terecht in het water of in de atmosfeer, stellen ze.

Om dit verlies aan meststoffen tegen te gaan en de milieu-impact van de voedselproductie te reduceren, onderzochten de wetenschappers hoe ze meststoffen uit afvalstromen kunnen halen. Urine bleek een voor de hand liggende afvalstroom met meststoffen.

“Urine bevat het merendeel van de stikstof en fosfor die aanwezig zijn in huishoudelijk afvalwater en levert die stoffen aan in geconcentreerde vorm”, zegt onderzoeker Joeri Coppens. “Via een biologisch stabilisatieproces zijn we erin geslaagd om de menselijke urine om te vormen tot een stabiele en veilige voedingsoplossing.”

Rodere en zoetere tomaten

Deze oplossing bleek geschikt te zijn voor de cultivatie van eiwitrijke microalgen, ook wel spirulina genoemd. De onderzoekers zetten de microalgen vervolgens in als biologische meststof in de tomatenteelt.

Coppens: “Uit de serretest bleek dat de algentomaten maar liefst 30 procent meer suikers en 70 procent meer natuurlijke kleurpigmenten bevatten ten opzichte van standaard tomaten. Daardoor zijn de algentomaten roder en zoeter dan traditioneel gekweekte tomaten.”

Volgens Coppens zijn de resultaten niet alleen relevant voor gebruik op aarde, maar ook in de ruimte. Zo biedt deze manier van meststoffen recyclen perspectieven voor het kweken van voedsel op de maan of tijdens een bemande missie naar Mars, stelt hij. De European Space Agency (ESA) zou interesse hebben getoond.

Bron: Universiteit Gent | Foto: Luke Addison, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)