10-02-2016 14:11 | Door: Chris Thijssen

In de nieuwe slachterij van varkensvleesproducent Westfort Vleesproducten in IJsselstein ligt de focus op dierenwelzijn en het verwerken van de eigen afvalstromen.

Westfort bedient de markt met verschillende varkensvleesconcepten, zoals biologisch varkensvlees en één ster van het Beter Leven-varkensvlees. De nieuwe slachterij in IJsselstein, met een capaciteit van 35.000 vleesvarkens per week, bestaat uit een slachtlijn die volgens het bedrijf is voorzien van de nieuwste technieken. Hierbij staan dierenwelzijn, automatisering en duurzaamheid centraal.

Zo zegt Westfort zich te richten op de rust van de varkens bij transport, ontvangst en verblijf. Het bedrijf stimuleert zijn transporteurs om met nieuwe gesloten veewagens met dwarsventilatie en gedempt licht te rijden. Bij aankomst zorgt het bedrijf met vier losplaatsen voor een stressvrije ontvangst.

De verblijfstal, voorzien van LED-verlichting, biedt voldoende ruimte, zodat de varkens rust krijgen. De rustruimtes zijn verder voorzien van verwarmde vloeren, waardoor de varkens niet stram worden.

Ook bij het verdoven met CO2 richt Westfort zich op dierenwelzijn. Door gebruik te maken van vier verdovingsliften in plaats van drie – wat voor de slachtcapaciteit van Westfort voldoende zou zijn - worden de varkens sneller volledig verdoofd, stelt het bedrijf.

Vergisting tot groen gas

Westfort richt zich naast dierenwelzijn ook op het terugdringen van de hoeveelheid reststromen. Met behulp van een vergistingsinstallatie bij de slachterij produceert het bedrijf uit restproducten van de slachterij 20 procent van het eigen elektrisch vermogen en 80 procent van het eigen thermisch vermogen.

Het methaangas dat uit de vergisting ontstaat, wordt verbrand in een warmtekrachtcentrale. Dat levert het bedrijf naar eigen zeggen 500 kilowattuur aan groene energie op. Daarnaast verwerkt de vergistingsinstallatie de reststromen tot natuurlijke meststoffen. Het vergisten van de eigen restproducenten leidt volgens Westfort tot een reductie van transport en reststromen van 80 procent.

Om ook overbodig intern transport te voorkomen, maakt Westfort gebruik van een nieuwe routing. “Daarbij wilden we veel sneller kunnen terugkoelen dan voorheen, en dat is ook gelukt”, zegt Rob Lunenburg van Westfort tegen Vakblad Voedingsindustrie. Het koelingsproces in de slachterij vormt een gesloten kringloop, waarbij gebruik wordt gemaakt van een warmtewisselaar.

Bron: Westfort, Vakblad Voedingsindustrie | Foto: Paurian, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)