06-11-2015 09:43 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up Connecterra ontwikkelt een zogeheten fitbit voor koeien. Deze sensor detecteert gezondheidsproblemen bij koeien vroegtijdig.

Connecterra een sensor die koeien om hun nek kunnen dragen. De sensor meet de activiteit van koeien en rapporteert via speciale software aan boeren wat de gezondheidsstatus van hun dieren is.

Volgens de start-up kan de sensor gezondheidsproblemen in een vroeg stadium herkennen, waardoor de boer tijdig kan ingrijpen. Daarnaast meet de sensor wanneer een koe het meest vruchtbaar is. Zo’n vruchtbaarheidsmeting zou jaarlijks alleen al zo’n $ 250 per koe opleveren, zegt Connecterra bij Nu.nl.

Door gebruik te maken van de sensor, denkt de start-up dat boeren de productiviteit per dier met 20 procent kunnen verhogen.

Proef in Leeuwarden

De start-up test de sensor momenteel op een boerderij in Leeuwarden. Wanneer de sensor op de markt komt, is het de bedoeling dat boeren maandelijks een bedrag per koe betalen om de sensor en bijbehorende software te gebruiken.

Connecterra ontving deze week de prijs voor Startup of the Year tijdens de Web Summit in Dublin. De start-up, die bezig is met het werven van $ 2,1 mln in een eerste investeringsronde, hoopt met de prijs nieuwe investeerders aan te trekken.

Bron: Connecterra, Nu.nl | Foto: Paul van de Velde, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)