15-02-2016 13:28 | Door: Chris Thijssen

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (Uva) werken aan de ontwikkeling van forensische toetsen die de herkomst van rozen nauwkeurig bepaalt. Zo moet de productieketen van rozen transparanter worden.

Onderzoekers van het Swammerdam Instituut for Life Sciences van de Uva ontwikkelen samen met het onafhankelijke kenniscentrum Naktuinbouw forensische toetsen om de herkomst van planten te kunnen bepalen.

Met een onafhankelijke herkomstbepaling wordt inzichtelijk waar en op welke wijze rozen zijn geproduceerd. Hiermee kunnen leveranciers mogelijk wantrouwen van retailers en consumenten wegnemen. Daarnaast kunnen de toetsen worden ingezet tegen fraude, zo stellen de onderzoekers.

Lokale groeiomstandigheden

Forensische technologieën, zoals DNA- en isotooponderzoek, bieden volgens hen nieuwe mogelijkheden voor bewijsvoering. De verhouding van isotopen in planten wordt bepaald door lokale groeiomstandigheden, zoals de temperatuur, luchtvochtigheid en de bodem.

Door middel van de isotopenanalyse kan volgens de onderzoekers worden achterhaald waar het plantmateriaal vandaan komt. Uit een eerste pilotstudie in samenwerking met rozenkweker Rosa Natura blijkt dat de ontwikkelde methode de potentie heeft om Nederlandse rozen te onderscheiden van bijvoorbeeld Indiase en Keniaanse rozen.

Naast de herkomstbepaling van rozen richt het onderzoek zich ook op bomen en gewassen, zoals paprika.

Bron: Universiteit van Amsterdam | Foto: Farzana Rahman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)