17-02-2016 12:28 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers van Wageningen UR hebben een robot ontwikkeld die gedurende de dag van bijna 1.500 planten nauwkeurig de fotosynthese kan meten. Dit moet veredelaars ondersteunen bij het selecteren van planten.

Volgens de wetenschappers is de methode niet alleen van belang voor het plantenveredelingsonderzoek, maar ook voor het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar verbetering van fotosynthese in planten.

Dat onderzoek staat volgens Wageningen UR internationaal ‘sterk in de belangstelling’, omdat wordt verwacht dat een betere fotosynthese helpt om op dezelfde hoeveelheid land meer voedsel te produceren.

Het is al langer mogelijk om de fotosynthese van planten te meten, maar de bestaande technieken daarvoor zijn volgens de onderzoekers te arbeidsintensief. Bovendien zijn de meetresultaten te veel afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Beelanalyserobot

Met de nieuwe techniek kunnen de Wageningse onderzoekers 1.440 planten in een klimaatruimte dag en nacht volgen. De onderzoekers maken hierbij gebruik van een door Wageningen UR ontworpen beeldanalyserobot. De zogeheten Phenovator is in staat behalve de fotosynthese ook de groei en beweging van planten te meten.

Zo maakt de robot een aantal keer per dag acht foto’s van alle plantjes bij verschillende golflengtes van licht, van dieprood tot blauw licht. De mate waarin de bladgroenkorrels op één bepaalde golflengte reageren, is volgens de onderzoekers bepalend voor de effectiviteit van de fotosynthese.

De methode kan plantenveredelaars helpen om op een betrouwbare manier planten te selecteren die een effeciëntere fotosynthese hebben, stellen de wetenschappers. 

Ze gebruiken de beelden die met de andere golflengtes worden vastgelegd om de grootte en kleur van de planten te meten. Omdat alle 1.440 planten in de klimaatruimte meerdere keren per dag worden doorgemeten, kunnen de onderzoekers ook bepalen wat het beste moment van de dag is om planten met een betere fotosynthese te selecteren.

 

Bron: Wageningen UR | Foto: Wageningen UR (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)