18-02-2016 10:16 | Door: Chris Thijssen

Svensson, producent van klimaatschermen voor glastuinbouw, brengt een nieuw klimaatscherm op de markt dat zonlicht in een kas beter spreidt. Dit leidt volgens het bedrijf tot betere plantengroei.

Het nieuwe Harmony-klimaatscherm moet een oplossing bieden voor telers die een combinatie zoeken van zonwering en lichtspreiding voor een betere groei van het gewas. Het scherm zorgt ervoor dat zon- en schaduwplekken beter ineenvloeien, zodat alle planten dezelfde hoeveelheid licht krijgen.

Speciale in het scherm geïntegreerde witte strips verspreiden het licht volgens Svensson ‘uiterst effectief’ door de kas. Het nieuwe scherm is de tweede generatie in de Harmony-serie. Uit praktijktesten blijkt dat gewassen in de schaduw met het nieuwe Harmony-scherm 32 procent meer licht krijgen in vergelijking met de eerste generatie.

Snellere plantengroei

Een gelijkmatigere verdeling van het zonlicht over alle planten en alle delen van de plant leidt volgens Svensson tot sterkere en gezondere planten, die sneller groeien. Door een efficiënte spreiding wordt bovendien de planttemperatuur verlaagd, stelt het bedrijf. Dat verkleint de kans op verbranding van de bovenkant van de plant.

Doordat de algemene temperatuur in de kas lager ligt, worden volgens Svensson ook de werkomstandigheden voor het personeel in de kas aangenamer.

De Harmony-schermen zijn beschikbaar in twee versies. Het scherm met een open structuur levert koeling en zonwering. De schermen met een gesloten structuur leiden tot minder afkoeling in de avond, verkleinen de kans op condensvorming op het gewas en besparen ’s nachts energie.

Bron: Svensson