18-02-2016 09:18 | Door: Chris Thijssen

Een nieuw voedingssupplement van Topturn, distributeur voor de mengvoederindustrie, leidt volgens het bedrijf behalve tot een betere darmgezondheid van varkens ook tot minder ammoniakuitstoot.

Dat schrijft De Molenaar. Het voedingssupplement, met de naam BioAktiv-V, kan worden toegevoegd aan het voer of aan drinkwater van zeugen. Het middel stimuleert volgens Topturn bacteriën die de darmflora van varkens gezond en actief houden.

“Het nieuwe voedingssupplement bevordert de eetlust en activeert de darmperistaltiek, waardoor het voedsel beter verteert en voedingsstoffen beter worden opgenomen”, zegt het bedrijf bij De Molenaar.

Minder stank en ammoniakuitstoot

Door een verbeterde opname van de voedingsstoffen blijven de zeugen volgens Topturn in goede conditie en neemt hun lactatie toe. Tegelijkertijd zouden de kwaliteit en het gewicht van de gespeende biggen toenemen.

Uit praktijkonderzoek bleek daarnaast dat het supplement de algehele infectiedruk verlaagt, waardoor varkenshouders minder antibiotica hoeven te gebruiken. “Bijkomend voordeel bij het gebruik van BioAktiv-V is de verbetering van mestconsistentie bij zeugen”, zegt het bedrijf.

“De homogeniteit van de mest neemt toe en er is een afname van de ammoniakuitstoot en minder stank in de stal.” Dat komt omdat het product in de mest de ammoniak aan zich bindt. Daarmee blijft stikstof in de mest behouden. 

Bron: De Molenaar, Topturn | Foto: liz west, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)