22-02-2016 09:04 | Door: Chris Thijssen

Opti-Cow heeft LED-armaturen voor de veehouderij ontwikkeld die een stuk zuiniger zijn dan conventionele agrarische LED-verlichting.

Deze derde generatie VetSite LED-armaturen verbruikt ruim 50 procent minder energie dan veelgebruikte verlichting, stelt Opti-Cow. Behalve voor de melkindustrie zijn de armaturen volgens het bedrijf uit Venray ook geschikt voor gebruik in andere stallen en maneges.

De nieuwe armaturen zijn niet alleen zuiniger, maar geven volgens Opti-Cow ook weinig lichtverstrooiing. “Door de perfecte lichtverdeling schijnt het licht waar het moet en blijft het buiten de stal donker”, meldt het bedrijf.

“Het armatuur voldoet hiermee volledig aan de voorwaarden gesteld in het Convenant Lichthinder Melkveehouderij.” Doel van dit convenant is de lichthinder van melkveestallen in het donkere buitengebied van Groningen en Friesland te voorkomen en verminderen.

Energie Investeringsaftrek

De nieuw armaturen, die volgens Opti-Cow bestand zijn tegen vocht, ammoniak en stofophoping, hebben een verwachte levensduur van 100.000 branduren. Veehouders kunnen het lichtsysteem volgens Opti-Cow handmatig of volledig automatisch aansturen.

Veehouders die de nieuwe VetSite-armaturen willen aanschaffen, hebben op grond van de Nieuwe Nederlandse regeling voor de Energie Investeringsaftrek (EIB) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) recht op 58 procent aftrek van de investeringskosten inclusief de montage.

Bron: Opti-Cow | U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)