24-02-2016 09:22 | Door: Chris Thijssen

Greenco, teler en verpakker van snacktomaten, heeft een nieuwe kas geopend in Wieringermeerpolder. De kas moet bijdragen aan een CO2-neutrale, en in de toekomst mogelijk een CO2-negatieve tomatenteelt.

De nieuwe kas is de vierde productielocatie van Greenco. Deze teeltlocatie in Wieringermeerpolder stelt het bedrijf naar eigen zeggen in staat om ook in de wintermaanden Nederlandse snacktomaten op de markt te brengen.

Bij de bouw van de kas is volgens Greenco gebruik gemaakt van de nieuwste technologische inzichten. “Een zo natuurlijk mogelijke teelt op een energiezuinige wijze staat voor ons centraal”, zegt Henk van der Loos, mede-eigenaar van Greenco en projectleider Greenco Wieringermeer.

CO2-negatief in de toekomst

Volgens Van der Loos is een van de doelen van Greenco om CO2-neutraal en in de toekomst mogelijk CO2-negatief te produceren. “Voor de verwarming van de kas maken we gebruik van aardwarmte. We maken gebruik van eigen CO2 en van CO2 van een lokaal bedrijf. Onze overtollige warmte delen we met de naastgelegen paprikateler Barendse-DC.”

Greenco zoekt op meerdere vlakken naar mogelijkheden om te verduurzamen. Zo zegt het bedrijf vrijwel uitsluitend biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, door de inzet van natuurlijke vijanden van insecten en micro-organismen. In de kassen gebruikt de tomatenteler daarnaast een natuurlijke grondverbeteraar, in de vorm van kokos en plantenresten.

Bron: Greenco | Foto: Greenco (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)