25-02-2016 09:26 | Door: Chris Thijssen

Een Limburgse groenteteler heeft een nieuw leidingsysteem geïnstalleerd, dat de vorming van corrosie door het oppompen van diep grondwater moet voorkomen.

Paprika- en komkommerteler Wijnen Square Crops uit het Noord-Limburgse Grubbenvorst verwarmt zijn kassen met grondwater dat vanaf 2,1 kilometer diepte met een temperatuur van 75 graden Celsius wordt opgepompt. Hierdoor claimt de teler CO2-neutraal te kunnen opereren.

Omdat grondwater van deze diepte zeer zout is, ontstond na verloop van tijd op de stalen leidingen in de installatie van Wijnen echter corrosie. Om lekken te voorkomen, moesten de leidingen worden vervangen door een systeem dat het zoutgehalte van het grondwater, de hoge waterdruk en de temperatuur kan weerstaan.

50 jaar onderhoudsvrij

Wijnen schakelde het bedrijf Wavin in, leverancier van oplossingen voor onder meer duurzaam beheer van energie-efficiënte verwarming. Dit bedrijf ontwikkelde een nieuw leidingsysteem, gemaakt van glasvezelversterkte epoxy.

“Dit materiaal wordt al jaren in zwaar chemische omstandigheden toegepast, zoals in petrochemie en schepen”, zegt Dennis Bakhuis, Sales Manager bij Wavin. Volgens Bakhuis kan kunststof niet corroderen en is het zogeheten Wavistrong-systeem minimaal vijftig jaar onderhoudsvrij.

Om het kweekseizoen niet in gevaar te brengen, werd het systeem binnen een week geïnstalleerd. In opdracht van Wijnen onderzoekt Wavin inmiddels ook hoe Wavistrong op het ondergrondse gedeelte van de installatie kan worden toegepast.

Bron: Wavin | Foto: Procsilas Moscas, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)