25-02-2016 12:05 | Door: Chris Thijssen

Het Duitse suikerbietenveredelingsbedrijf Strube voert de kiemtest van zijn bietenzaad voortaan met een soort CT-scan uit. De scan kan het zaad beoordelen zonder het zaad te beschadigen.

Dat schrijft BoerenBusiness. Strube ontwikkelde de test, met de naam Strube phenotest, samen met het Duitse Fraunhofer Instituut. Normaal gesproken worden de planten visueel beoordeeld via een klassieke kiemingstest. Door dit objectief te doen – en dus in cijfers te noteren – kunnen de resultaten worden gestandaardiseerd.

3D-beelden

Naast de metingen maakt de test ook 3D-beelden van iedere plant. Voor de metingen wordt gekeken naar de plantontwikkeling en de ontkieming en kiemkracht van het zaad. Daarvoor wordt het zaadje middels tomografie gescand. Die techniek kennen we beter als de CT-scan in het ziekenhuis.

Er kan volgens Strube onbeperkt worden gescand zonder dat de plant daar last van heeft. Deze computer scant de plantonderdelen, kiemwortel, hypocotyl en zaadlobben. Die worden automatisch herkend en gemeten.

De computer beoordeelt zelf of de plant niet, normaal of abnormaal is gekiemd. Aan de abnormaliteit wordt vervolgens een graad toegekend. Per plant wordt zo de kwaliteit beschreven die weer invloed heeft op de kiemkracht en tolerantie.

Groeitijd en snelheid kiemen

Het uitvoeren van de tomografiescan duurt ongeveer drie minuten per plant en gebeurt volledig automatisch. Er wordt een 3D-beeld gevormd en gekoppeld aan de groeitijd, door Strube 4D-fenotyping genoemd. Zo registreert de veredelaar ook de snelheid van het kiemen.

Door het bietenzaad op een objectieve manier te meten kunnen invloeden voor het eerst worden geregistreerd. Alle analyses zijn zo gedigitaliseerd wat uiteindelijk de zaadkwaliteit ten goede moet komen.

Lees ook op BoerenBusiness.nl:

Eerste biologische uien in verkoop op uienhandel.com

Britse biologische sector houdt groei er stevig in

Bron: BoerenBusiness | Foto: Alexander von Halem, via Flickr Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)