02-03-2016 16:23 | Door: Chris Thijssen

De Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) werken samen aan een internationale standaard voor de certificering van zeewieroperaties.

De zogeheten Seaweed Standard moet bijdragen aan de wereldwijde gezondheid van de zee door duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord gebruik van zeewier te promoten.

De standaard zorgt voor een certificering van zowel de wilde oogst als de teelt van zeewier, ongeacht de schaal of de locatie. De beoordeling van zeewierboerderijen en –visserijen wordt geleid door vijf basisprincipes: duurzame populaties, het minimaliseren van de milieu-impact, effectief management, sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid en relaties en interactie met gemeenschappen.

25 miljoen ton zeewier

Volgens MSC en ASC groeit de productie van zeewier. Zo zou er jaarlijks rond de 25 miljoen ton aan zeewier en andere algen worden geoogst. Dat is ongeveer 15 procent van de totale wereldwijde visserij en aquacultuur.

Daarnaast stijgt ook de vraag naar certificering, stellen de organisaties. “Een verantwoorde aanpak is cruciaal voor het minimaliseren van de ecologische en sociaal-maatschappelijke voetafdruk van commerciële zeewierproductie”, zegt Bas Geerts, Standards Director bij ASC.

“Door middel van samenwerking kunnen we een betekenisvolle norm creëren met waarde voor alle belanghebbenden, terwijl de ecologische integriteit en de ondersteuning van lokale gemeenschappen afhankelijk van zeewierproductie worden geborgd.”

MSC en ASC nodigen geïnteresseerde partijen uit om commentaar te geven op de voorgestelde zeewierstandaard en het certificeringsproces. Dat kan door middel van een online consultatie, die tot 30 april 2016 loopt.

Bron: Marine Stewardship Council | Foto: Geoff Stearns, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)