04-03-2016 07:56 | Door: Chris Thijssen

De Kweecker van Techniek in Tuinbouw (Tint) is een automatisch aangestuurde kweekkas, bedoeld voor gebruik bij zowel particulieren thuis als bijvoorbeeld in restaurants.

De Kweecker, ter grootte van een koelkast, is geschikt voor het verbouwen van verschillende soorten groenten, fruit en kruiden, zoals tomaten, komkommers, sla, basilicum, peterselie, paprika en aardbeien. Zo kunnen particulieren, maar ook restaurants in hun eigen voedsel voorzien.

De kas bevat onder meer groei-LED’s, die volgens Tint dag en nacht zorgen voor optimale groei van gewassen. Een ventilatiesysteem in de kas creëert de juiste luchtomstandigheden en een automatisch bewateringssyteem levert de planten voldoende water.

Klimaatcomputer

Verder is de kas uitgerust met een speciale klimaatcomputer, die de omstandigheden in de kas zo optimaal mogelijk houdt. De roestvrijstalen trays in de kas kunnen worden aangepast naar de gewenste hoogte en het gewenste aantal.

Gebruikers kunnen hun gewassen met de bijbehorende Kweecker-app ook op afstand in de gaten houden.

Binnen- en buitengebruik

De kas kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Door de LED-verlichting krijgen gewassen binnen voldoende licht om te groeien. Buiten kan de kas echter gebruik maken van zonlicht, dat de gewassen sneller laat groeien. Bij lage temperaturen is het volgens de makers lastiger om gewassen te verbouwen in de Kweecker.

De kas, die gebruikers zelf kunnen personaliseren en uitbreiden, wordt volgens de website Groentenieuws in de markt gezet vanaf € 2.500. Met deze prijs richt Tint zich op de top van de markt. Om die doelgroep te bereiken, presenteren ze twee Kweecker-kassen tijdens het culinaire festival Chefs Revolution-event dat in september plaatsvindt in het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije.

Bron: Kweecker, Groentenieuws | Foto: Rob Bertholf, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)