08-03-2016 14:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er is in Den Haag en Brussel veel politieke discussie over onkruidverdelgers. Gebruik van glyfosfaat zou grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Er zijn ook duurzame methodes om onkruid te bestrijden.

Glyfosfaat is een veelgebruikt middel om onkruid te bestrijden. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het waarschijnlijk kankerverwekkend. In Brussel moet de Europese Commissie beslissen of het gebruik van glyfosaat de komende vijftien jaar is toegestaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft aangegeven een verbod op het onkruidbestrijdingsmiddel te willen. Naast Nederland hebben ook Frankrijk, Zweden en Italië op maandag in Brussel aangegeven dat zij voor een verbod van glyfosaat zijn. 

1. Zaaien op papier

Diverse ondernemingen ontwikkelen methodes en machines om onkruid te bestrijden met minder, of zelfs helemaal zonder chemicaliën. In Nederland is vorig jaar door Delphy, onafhankelijke advies- en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren, een methode getest om de kwaliteit van peen te verbeteren. Door peen op stroken papier te zaaien en af te dekken met zand of compost, kan onkruidgroei onderdrukt worden. Door onkruid te beperken, hebben de telers minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

2. Machinaal onkruid verwijderen

Ook machines kunnen efficiënt onkruid te bestrijden. Een voorbeeld is de robot Bonirob. De robot is ontwikkeld door Deepfield Robotics, een onderdeel van Bosch, en maakt het telen kosteneffectief en efficiënter. De Bonirob herkent onkruid dankzij slimme software. Vervolgens vernietigt de robot het onkruid door het ongewenste gewas met een stang in de grond te slaan. Hierdoor zijn er minder chemicaliën nodig. Een soortgelijk machine is ontwikkeld door Blue River Technology. 

3. Onkruidbestrijding met gruis

In Amerika hebben onderzoekers van University of Illinois een methode gevonden om onkruid te bestrijden met gruis. Met kleine hoeveelheden gruis, afkomstig van walnootdoppen, maiskolfkernen of sojabonenmeel, worden de stelen van onkruidgewassen beschadigd. Daardoor krijgt onkruid geen mogelijkheid om te volgroeien. Deze methode onderscheidt geen gewas van onkruid, waardoor het minder geschikt is voor alle gewassen.

Foto: stanze, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)