10-03-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

Een Arabisch onderzoeksinstituut is begonnen met een landbouwproject om zowel vissen en garnalen als planten in de woestijn te produceren. Deze planten vormen de basis van biobrandstof voor vliegtuigen.

Het onderzoeksproject wordt geleid door het Masdar Institute of Science and Technology in Abu Dhabi en het Sustainable Bioenergy Research Consortium (SBRC), waarin luchtvaartmaatschappij Etihad Airways, vliegtuigbouwer Boeing en industrieconcern Honeywell zijn betrokken.

In dit project maakt het consortium gebruik van zeewater om vissen en garnalen te kweken en tegelijkertijd zoutplanten te laten groeien op een woestijnoppervlakte van 2 hectare in Abu Dhabi. Deze aquaponics-methode maakt het mogelijk om de uitwerpselen van de gekweekte vissen in het water te gebruiken als voedingsbron voor de planten.

Het onderzoeksconsortium zet de biomassa van deze planten vervolgens om tot biobrandstof voor vliegtuigen. Daarnaast worden de koolstoffen en nutriënten uit het resterende zeewater gefilterd door mangroveplanten die eveneens inzetbaar zijn voor de productie van de biobrandstof.

Duurzame luchtvaartindustrie

“Met meer dan 30 miljoen commerciële vluchten die jaarlijks wereldwijd plaatsvinden, is de luchtvaartindustrie vastbesloten om de CO2-voetafdruk te verminderen door onder meer gebruik te maken van biobrandstof”, zegt Marc Allen, directeur van Boeing International.

“De aquacultuur- en biomassafaciliteit in Abu Dhabi heeft een veelbelovende potentie om 25,5 miljoen vierkante kilometer woestijnoppervlakte te transformeren tot vruchtbare landbouwgrond voor de voedselvoorziening en de productie van duurzame brandstof.”

Bij gebleken succes wil het SBRC de onderzoeksfaciliteit uitbreiden naar een locatie van 200 hectare langs de westelijke kust van Abu Dhabi. 

Bron: Masdar Institute of Science and Technology | Foto: Hoofdafbeelding: Jan Smith, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Masdar Institute of Science and Technology (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)