15-03-2016 10:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat restafval van garnalen pootaardappelen en bloembollen beschermt tegen infectieziektes. Dit kan het gebruik van chemicaliën in de landbouw verminderen.

De garnalendop is het omhulsel dat als restafval overblijft na het pellen van een garnaal. Het restafval bevat stoffen die de weerbaarheid en vruchtbaarheid van het land en gewas verbeteren. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat garnalendoppen schimmels en infecties bij pootaardappelen en bloembollen effectief kunnen bestrijden.

Om de toepasbaarheid van de onderzoeksresultaten te testen, gaan proefboerderijen in Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied de garnalendoppen in de landbouw gebruiken. De garnalendoppen komen uit het Waddengebied. Door de toename van het machinaal pellen van garnalen is in de Waddenregio een grote voorraad garnalendoppen ontstaan als nieuwe reststroom.

Chemicaliën verminderen

In de pilot wordt de werking van garnalendoppen als gewasbeschermingsmiddel op zowel klei- als zandgrond getest. Daarnaast willen de onderzoekers weten of het restafval het land beter beschermt wanneer het onderploegd is of uitgestrooid over het land. Volgens de onderzoekers moet het gebruik van garnalendoppen in de landbouw het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door akkerbouwers in het Waddengebied verminderen.

Het praktijkonderzoek wordt geleid door Stichting Greenport Noord-Holland Noord en zal vier jaar in beslag nemen. Het Waddenfonds draagt met een investering van € 450.000 bij aan het praktijkonderzoek. In totaal bedraagt de pilot € 640.000.

Antibacteriële werking

Het omhulsel van garnalen bevat de antibacteriële eiwit chitine. Deze stof is de basis voor de ontwikkeling van het bio-afbreekbare polymeer chitosan. Verschillende onderzoekers hebben met dit polymeersoort materialen als bioplastic en eetbare coating ontwikkeld om voedsel na de oogst langer houdbaar te maken. 

Bron: Waddenfonds | Foto: NatalieMaynor Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)